Февруари '19
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28

Запознайте се с необходимите документи за съхранение на стволови клетки

Вижте пълните текстове на договорите, декларациите за информирано съгласие, медицинските въпросници, както и нашите разрешителни и сертификати

Вижте още

Вижте актуалните цени и финансови планове за съхранение на стволови клетки

Спестете с отстъпка за ранно записване, отстъпки за настоящи клиенти и при многоплодна бременност, или с новите пакетни услуги с МБАЛ "Надежда"!

Вижте още

Подробно за услугите ни: съхранение на стволови клетки на световно ниво

Разберете повече за предимствата, които отличават Биорегенерация от всички останали!

Вижте още

Стволови клетки от млечно зъбче: какво трябва да знаем?

По време на бременността почти всички бъдещи майки и татковци научават за съхранението на стволови клетки при раждането, но малко родители знаят, че в млечните зъбки също има ценни стволови клетки, или информацията им е откъслечна и неточна. Ето и нашия отговор на най-често задаваните въпроси за стволовите клетки от млечно зъбче:

Какво се крие в зъбчето?

Понастоящем денталната пулпа се разглежда като ценен източник на мезенхимни стволови клетки, които са предшественици на клетките, изграждащи кости, сухожилия, бъбрек, черен дроб…

С какво са ценни клетките от зъбче?

Събирането на клетки от млечно зъбче е важна възможност за семействата, които не са съхранили мезенхимни клетки при раждането на детето. Процедурата е лека и високорезултатна, а клетките имат предимството да са сравнително млади – те са с толкова по-съхранен потенциал, колкото по-малко е детето.

Кой от семейството може да ги ползва?

Ценна особеност на мезенхимните клетки е, че са хипоимуногенни – не предизвикват реакция на отхвърляне при несъвместимост (което е основно ограничение при трансплантацията по принцип). Това дава реален шанс на всички в семейството да разчитат на помощта им при нужда.

Кои зъбчета са подходящи?

Подходящи са всички здрави млечни зъбки, без инфекции и кариеси и със запазена пулпа. Някои банки избягват кътниците, защото при тях невинаги може да се предвиди количеството и състоянието на пулпата, но когато са здрави и жизнени, те са отличен източник и ние не ги пренебрегваме! Кандидати са и неразклатените зъбчета, които се отстраняват по ортодонтски показания.

Кога може да се изпълни процедурата?

По всяко време в периода на смяна на млечните зъбки – обикновено между 5 и 12 годинки. Зъбчето трябва да е само леко разхлабено – ако се е клатило дълго време или е паднало самичко вкъщи, то пулпата му е загинала и няма шанс от него да се извлекат стволови клетки.

Кой и как трябва да вземе зъбчето?

Зъбчето задължително се изважда от обучен стоматолог, който да направи оценка на състоянието му и да санира устната кухина. Предварително образно изследване може да улесни избора на подходящ кандидат. Оценка на годността на зъба се прави само от обучен за целта специалист – стоматолог. Зъбчето веднага се поставя в контейнер със специална среда, която запазва жизнеността на клетките, и се транспортира до лабораториите ни за незабавна обработка до максимум 24 часа след вземането. Потвърждение за успешно извличане на стволови клетки се получава до седмица по-късно.

Как се съхраняват клетките?

За да се запазят непокътнати жизнеспособността и ценните свойства на клетките за дълъг период от време, те се съхраняват при ултраниски температури, в среда от течен азот. Сигурността на съхранението е гарантирана със специално криогенно оборудване, а безопасността и годността на пробата се потвърждава от серия задължителни изследвания.

Какво да кажем на Феята на зъбките?

Имаме сключено партньорско споразумение с Феята на зъбките – ние ще издадем Сертификат за взетото зъбче, който тя ще приеме и уважи със специална похвала!