Февруари '19
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28

Запознайте се с необходимите документи за съхранение на стволови клетки

Вижте пълните текстове на договорите, декларациите за информирано съгласие, медицинските въпросници, както и нашите разрешителни и сертификати

Вижте още

Вижте актуалните цени и финансови планове за съхранение на стволови клетки

Спестете с отстъпка за ранно записване, отстъпки за настоящи клиенти и при многоплодна бременност, или с новите пакетни услуги с МБАЛ "Надежда"!

Вижте още

Подробно за услугите ни: съхранение на стволови клетки на световно ниво

Разберете повече за предимствата, които отличават Биорегенерация от всички останали!

Вижте още

Вероятно сте чували, че можете да съхраните стволови клетки за семейството. Възможно е и да знаете, че можете да ги дарите за непознат в нужда.

Между тези два варианта обаче има съществена разлика и в зависимост от решението ви трябва да се обърнете или към обществена, или към фамилна банка за съхранение на стволови клетки.

Обществени / публични банки

Скоро след първите успешни приложения на хемопоетични стволови клетки, получени от кръв от пъпна връв, медицинската общественост съзира огромния потенциал в създаването на обществени банки за криосъхранение на такъв вид клетки, на фона на постоянно недостигащите донори на стволови клетки от костен мозък.

Първата в историята обществена банка за стволови клетки е създадена през 1991 г. от д-р Пабло Рубинщайн към Кръвния център на Ню Йорк. Днес там се съхраняват над 60 хиляди проби.
Д-р Рубинщайн разработва и едни от първите успешни методи за извличане криосъхранение на стволови клетки.

От няколко години България също има своята Национална публична донорна банка за стволови клетки към УМБАЛ Александровска в София, и бъдещите родители, които имат желание да дарят стволови клетки при раждането на своето дете, могат да се свъжат с екипа на банката, за да научат повече на какви изисквания трябва да отговарят и каква е самата процедура.

Обществените банки за стволови клетки получават, обработват, изследват и съхраняват проби кръв от пъпна връв, дарени безвъзмездно. Предоставянето за лечение става на принципа първи по време първи по право - т.е., съхранените стволови клетки НЕ се пазят за семейството, а се предоставят на първия нуждаещ се пациент, с когото имат подходяща тъканна съвместимост.

Стойноста на процедурата се покрива от бюджета на обществената банка, а бъдещите родители (дарителите) не заплащат нищо.

При това дарителите не ползват предимство в случай на нужда, но остават с моралното удовлетворение, че са дали шанс за живот на непознато дете, майка или баща. За България е особено важно да има повече дарени стволови клетки в обществената ни банка, защото това дава значително по-големи шансове на нашите сънародници, нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки, навреме да открият подходяща донорска единица.

Фамилни / частни банки

При фамилното или частно съхранение, стойността на процедурата се покрива от бъдещите родители, но клетките се съхраняват за детето, при чието раждане (или от чието зъбче) са събрани, и неговото семейство.
В повечето страни по света, където се развива тази дейност, обикновено има една обществена и многобройни фамилни банки, които предлагат различни услуги за съхранение на стволови клетки.

Друга важна разлика между обществените и фамилните банки е в това, че обществените обикновено съхраняват единствено хемопоетични стволови клетки от кръв от пъпна връв, докато във фамилните родителите могат да се възползват от развиващите се нови технологии и да съхранят и мезенхимни стволови клетки от тъканта от пъпната връв или от пулпата на млечен зъб.

И ако в случай на медицинска нужда в семейството може и да има подходящ донор на стволови клетки от костен мозък, или да се получат клетки от обществена банка за трансплантация, единствено фамилното банкиране дава възможност на детето в бъде да има достъп до автоложна терапия - вид лечение, което използва собствените стволови клетки на пациента.

Биорегенерация е пряк наследник на една от първите банки за стволови клетки в България - опитът ни датира от далечната 2005 година!