Юни '18
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30

Как можем да имаме повече и по-качествени хемопоетични стволови клетки, събрани при раждането?

Информирано съгласие и договор

ДОКУМЕНТИТЕ
Преди да можем да пристъпим към същинската процедура, е необходимо да подпишете документи, потвърждаващи вашето решение за вземане и съхранение на стволови клетки: договор, декларации за информирано съгласие и медицинска анамнеза на майката.

КЪДЕ ЩЕ РАЖДАТЕ?
Необходимо е да имате яснота относно лечебното заведение, в което планирате да родите, и да ни го посочите - в България има законово изискване тъканната банка да има сключен договор с лечебното заведение, в което ще се осъществи вземането. Съответно ние ще ви потвърдим, че имаме подобен действащ договор, или ще предприемем стъпки за сключване на такъв.

КОГА ЩЕ РАЖДАТЕ?
Трябва разбира се и да ни информирате за датата на очаквано раждане (термин), или в случай, че се налага оперативно родоразрешение - плановата дата за операцията.

Старт на раждането - обаждане на спешна линия

КОГА ДА НИ СЕ ОБАДИТЕ?
При първи признаци на започващо раждане (изтичане на околоплодни води, старт на ритмични контракции, вагинално кървене) трябва да ни сигнализирате на денонощната ни спешна линия, още преди да потеглите към родлиното заведение.

ЗАЩО ДА НИ СЕ ОБАДИТЕ?
Това ще даде възможност своевременно да изпратим екип за вземане на пробите при раждането и транспортирането им до лабораториите ни.

КОЙ ДА НИ СЕ ОБАДИ?
Нека този ангажимент поеме бъдещият татко или друг близък на майката - по време на започнало раждане бъдещата майка е възможно да не бъде в адекватно състояние да ни уведоми.

Вземане на кръв от пъпна връв

КОГА СЕ ПРАВИ ВЗЕМАНЕТО?
Събирането на кръвта от пъпната връв се изпълнява веднага след прерязването на пъпната връв - след като бебето е родено, а плацентата е започ­на­ла отделянето си от стените на матката. Това е напълно безо­пасно както за ново­ро­деното, така и за майката.
Няма значение дали раждането е нормално или с цезарово сечение.

КАК СЕ ПРАВИ ВЗЕМАНЕТО?
Дезинфекцира се участък от пъпната връв и със специален сет за вземане на кръв от пъпна връв се събира кръвта от плацентата през умбиликалната вена. Сетът за вземане е стерилен, за еднократна употреба и е предназначен специално за тази манипулация.
Вземането трябва да започне максимално бързо след прерязването на пъпната връв, като се следи по време на събирането да се избегне обрауването на съсиреци, и в същото време се цели събиране на максимален възможен обем от остатъчната кръв в плацентата.
Събирането може да продължи и след раждането на плацентата.

КОЙ ПРАВИ ВЗЕМАНЕТО?
Манипулацията не е с висока сложност и може да бъде изпълнена от всеки член на медицинския екип в родилна зала. Това е и най-разпространената практика в световен мащаб - вземането да се изпълни от акушер-гинеколога, водещ раждането, или от акушерката. Това, което не позволява на акушерския екип да постигне максимален резултат, е фактът. че те не разполагат с необходимото време да съберат цялата налична кръв в плацентата, тъй като имат други неотложни задачи, свързани със здравето на родилката.
Най-успешната формула е използването на т.нар. посветен екип - специалист(и), който присъства на раждането само и единствено за изпълнението на тази манипулация. Това е и нашата стандартна практика, когато вътрешните правила на лечебното заведение го позволяват.